Wat is een circulaire oesterzwam?

Oesterzwammen die zijn gegroeid op "reststromen" zoals koffiedik, zaagsel, oude stro, katoen afval of papier. Circulaire oesterzwammen gebruiken geen nieuwe stro die ook meestaal goedkoop gegroeid is. 

Hier bij Zwolsche Zwammen, groeien wij Zwolse oesterzwammen op Zwolse koffiedik en zaagsel. Wij halen reststromen op samen met REMONDIS Nederland, met een bakfiets van de organisaties op het rechte kant. 

Onze Zwols koffiedik leveranciers

Nederlandse voedsel markt 

Wij eten minder lokaal in Nederland. Wij exporteren onze eigen gegroeide voedsel en importeren buitenlands producten. Dat klinkt niet logisch toch? Wat moeten wij en onze natuur betalen voor deze mentaliteit?

Een verhaal over "duurzaam" eten. 

Veganistisch eten is een nieuwe trend. Maar elke trend heeft meestal een keerzijde. Bijvoorbeeld soja produceren gebeurt in Zuid-Amerika en soja zit in veel veganistische producten, daarom is soja een valse oplossing voor duurzaam eten. Wij mogen vlees eten, alleen twee-keer per week in de plaats van elke dag. Vlees die lokaal gegroeid, is beter, gezonder en meer duurzaam dan soja gebracht van buitenland. 

Nu zijn paddenstoelen de nieuwe trend. De oesterzwammen wij vinden in de Nederlandse supermarkten zijn geïmporteerd voornamelijk van Polen (ook gekweekt in Nederland). Hoe zijn deze paddenstoelen gekweekt? Met stro, en meestaal met goedkoop stro. Daar zit veel chemicaliën in dat wij eten met de oesterzwammen, en de stro moet gegroeid worden op een hogere schaal met meststoffen. 

Video: Circulaire Thuis Kweekset 

Bekend van

Afval scheiden, zo doe ik dat!

Een video over afval scheiden die Yigit Ispir heeft gedaan met Gemeente Zwolle. 

Instagram