Wat is een circulaire oesterzwam?

Circulaire oesterzwammen zijn oesterzwammen die groeien op "reststromen" zoals koffiedik, zaagsel, oud stro, katoenafval of papier. Circulaire oesterzwammen gebruiken geen nieuw stro, dat meestal ook goedkoop wordt gekweekt.

Hier bij Zwolsche Zwammen groeien wij Zwolse oesterzwammen op Zwols koffiedik en zaagsel. Wij halen koffiedik afval (grondstoffen) op samen met REMONDIS Nederland, met een elektrische bakfiets. 

Onze leveranciers van Zwols koffiedik

Nederlandse voedselmarkt 

Een verhaal over "duurzaam" eten. 

Veganistisch eten is momenteel een opkomende trend. Echter, zoals bij elke trend, heeft deze doorgaans ook een keerzijde. Neem bijvoorbeeld de productie van soja, die voornamelijk plaatsvindt in Zuid-Amerika en wordt gebruikt in veel veganistische producten. Daarom kan soja soms een minder duurzame oplossing lijken voor gezonde voeding.

Dat wil echter niet zeggen dat we volledig moeten stoppen met vlees eten; slechts twee keer per week vlees consumeren in plaats van dagelijks kan al een positieve impact hebben. Lokale vleesproductie is vaak beter, gezonder en duurzamer dan het importeren van soja uit het buitenland.

Nu lijken paddenstoelen de nieuwe trend te zijn. De oesterzwammen die we in Nederlandse supermarkten vinden, zijn voornamelijk geïmporteerd uit Polen (hoewel ze soms ook in Nederland worden gekweekt). Maar hoe worden deze paddenstoelen precies geteeld? Ze worden gekweekt op stro, meestal goedkoop stro dat vaak chemicaliën bevat die we met de oesterzwammen consumeren. Bovendien vereist de grootschalige teelt van dit stro vaak het gebruik van meststoffen.

Video: Circulaire Kweekset 

Bekend van

Afval scheiden, zo doe ik dat!

Een video over afvalscheiding, gemaakt door Gemeente Zwolle in samenwerking met Yigit.

Instagram